Ordningsregler för säkerhets skull

Säkerhet

Hjälm:
Ridhjälm är obligatorisk för alla ridskoleelever under ridning. Hjälmar finns att låna. Hjälm  rekomenderas även vid all hantering av häst från marken. För barn i ponnyridskolan  är hjälm obligatoriskt när de leder ponnyn.  

Väst:
Till barnen rekommenderar vi säkerhetsväst när de börjar rida själv i trav och galopp. Men vi tillhandahåller inte dessa då det är väldigt svårt att ha västar som sitter perfekt på varje barn, en väst som inte passar kan göra större skada än nytta vid eventuell avramling. Köp därför alltid en väst som passar perfekt och inte en "att växa i." En säkerhetsväst skyddar rygg/bröstkorg/mage vid avramling och/eller sparkar och är en bra försäkring. Säkerhetsvästar finns att köpa/beställa bland annat  på Börjes-Tingsryd, Hööks, Granngården och Biltema.
Vid hoppträningar och hopptävlingar är säkerhetväst obligatoriskt för alla under 18 år (gäller i hela Sverige). 

Håll alltid ett säkerhetsavstånd på minst 2 meter mellan ponnyerna under ridning och vid promenad. Tillåts en häst gå in i en annan kan hästarna sparka mot varann.

Medföljande vuxen är alltid ansvarig för sitt barns säkerhet under hela vistelsen på anläggningen. Alla våra lektionshästar har Agria Incident försäkring som ersätter olyckor och personskador som hästen orsakar. Även besökare i stallet, medryttare och andra omfattas av försäkringen. I medlemskapet ingår också en olycksfallsförsäkring via ridsportförbundet.

Klädsel
All ridning sker med godkänd hjälm och långbyxor och långärmad tröja, på vintern täckkläder. Ingen ridning med fast huva eller halsduk pga säkerhetsrisk. Vi är mycket utomhus så tänk på att ha varma kläder.

Skor
Skorna ska ha klack. Gympa skor är inga bra ridskor. De får alltså inte vara helt platta undertill.
Detta för att förhindra att eleverna fastnar med fötterna i stigbyglarna. Känga eller gummistövlar med klack brukar fungera bra, men barnet ska inte behöva frysa så bra sockar behövs om skon upplevs kall.

Tiden
Kom i tid till din lektion. Du bör vara här ca 5 min innan din lektion börjar. Tänk på att alla elever blir påverkade om lektionen inte kan starta i tid. Meddela om du inte kommer så behöver inte vi lägga någon tid på att förbereda en häst åt dig.

I stallet
På anslagstavlan i stallet finns uppskrivet vilken häst eleven blivit tilldelad.
Det finns alltid en tanke bakom varje ekipage, dels för ryttarnas skull och framför allt för hästarnas skull så att de får en trevlig och givande lektion. Rätt häst till rätt ryttare är dessutom en viktig säkerhetsaspekt. Man kan lämna önskemål om vilken häst man vill rida, men det är ridläraren som bestämmer vilken häst det blir.

Du får inte gå in till hästarna förrän kursledaren är på plats i stallet och säger att det är okej. Hästen ska sitta fast medan du gör i ordning den. Hästen skall borstas av ordentligt och sadlas och tränsas före ridning. Här får du och hästen en stund tillsammans och du lär dig dessa moment som är en naturlig del i att lära sig rida. Be om hjälp om du är osäker i stallet!

Frånvaro
Frånvaro från lektionen skall meddelas senast tre timmar innan lektionen startar per mail till iskallaryttare@hotmail.se eller via sms till Emma 073-046 66 64 eller Kärstin 070-343 99 64. Då du avbokar lektionen i tid kan du alltid höra med oss om det finns möjlighet att hoppa in i en annan grupp, men vi kan inte garantera att det är möjligt.

Ridgrupp
Vi förbehåller oss rätten att placera en elev i annan ridgrupp än den eleven anmält sig till eller att ställa in en planerad ridgrupp då skäl härtill föreligger, t ex för att erhålla jämn nivå på ridkunskaper eller vid för lågt elevantal i en ridgrupp.

Ponnyridskola: Målsman/vuxen som ledare
Medföljande vuxen leder hästarna till och från ridbanan samt under ridning. När barnen kommit så långt att de kan rida utan ledare ska ändå vuxen leda ponnyn till och från ridbanan och hålla i under av-/och påsittning. Dett gäller fram tills dess att ni fått ett okej från ridläraren att eleven är mogen att hantera ponnyn själv. En ponny på över 100 kg drar lätt med sig ett litet barn på 20-30 kg.

Föräldrarna
Även föräldrarna bör ha lämpliga kläder och skor. Ha ett par skor som är sköna att gå i eftersom det blir en hel del gående för er. Tänk på att det kan vara leriga vägar här och var när vi rider ut och ta på er varmt under den kalla årstiden. Observera att inga barnvagnar är tillåtna inne i stallet eller på ridbanan pga. av säkerhetsskäl.

Hästkunskap
Eftersom hästar är så mycket mer än bara ridning, lägger vi in kunskapslektioner några gånger under året. Dessa läggs företrädesvis dagar då det är dåligt väder. På teorilektionerna har vi olika teman t.ex. hästens utrustning, beteende, anatomi, eller något annat roligt. Vid dålig/kall väderlek kan vi göra något extra i stallet innan vi går ut så att ridtiden utomhus blir kortare.

Säkerhet -stall och ridbana
Håll alltid avstånd mellan hästarna både i stallet och när det rids.
Det skall vara minst 3 meter avstånd i mellan hästarna från och till stallet & under lektionerna! Det är viktigt att hålla avståndet för att undvika eventuella sparkar!

Det är inte tillåtet att springa och/eller skrika i stallet eller i närheten av hästar utomhus.
Stallet är hästarnas hem och där skall det vara lugnt och stilla, hästarna kan även bli skrämda av "spring".

Familjemedlemmar är givetivs alltid välkomna till oss men vi ser gärna att ni väntar utanför boxen när hästarna görs i ordning, då fler människor runt hästarna alltid innebär en större skadesrisk.

Det är inte tillåtet att mata små-ponnyerna eller ge dem godis från handen.
Ponnyerna är vana vid att elevens händer betyder kel och kramar, inte mat! Vill ni ta med godis till någon av hästarna går det bra att slänga in dom i hagen. Detta för att slippa nafsande!
Att ge godis till de stora hästarna går bra.

Inga barn får vistas inne i stallet eller i hagar utan ledarens närvaro
Vad kan annars hända? Jo, de hästar som inte går lektion får en "paus" från allt stoj och stim, dom är kanske inte beredda på att ett barn plötsligt dyker upp intill och kan då sparka, trampa eller klämma barnet.

Under lektionstiden på ridbanan får endast den person som leder hästen vistas på ridbanan,
inte syskon eller kompisar. Vi undanber oss även spring runt ridbanan utanför staket!

Hästen får aldrig bindas fast eller lämnas obevakd med med träns på sig. Om hästen blir skrämd och hoppar till kan den skada sig i munnen!

Hästens utrustning skall alltid hängas tillbaka på sin plats efter att man har använt utrustning & borstar. Borstarna skall även rengöras från hår.

Vanligaste olyckorna under ridning, hantering är:

♥ Ryttaren ramlar av när hästen stannar och samtidigt tar ner huvudet.
♥ Ryttaren glider av åt sidan när hästen travar. Traven är skumpig innan man vänjer sig vid den.
♥ Ryttaren blir sparkad av annan häst som kommer för nära.
♥ Ryttaren blir trampad av hästen då hästen tillåts gå precis bakom ryttaren, gå istället på sidan om hästens huvud/hals. Förutom vid trånga passager då:  alltid ryttaren/den som leder hästen går före hästen annars riskerar ryttaren blir klämd i dörrhålet när hästen leds in eller ut!
♥ Ryttaren blir biten då man drar åt sadelgjorden för häftigt eller behandlar hästen oförsiktigt på annat sätt. Eller då
godisregeln inte följs kan hästen nafsa efter godis.
♥ Ryttare/obehörig som går in i hagarna löper stor risk att hamna ivägen för en häst som flyr från en annan häst som är  högre i rang. Hagarna är en farlig plats för minderåriga eller ovana/osäkra ryttare.

Många olyckor kan undvikas när vi tar det lugnt i stallet och är försiktiga!

                                               
BRA ATT VETA OM HÄSTAR!
Hästens mun är väldigt känslig. I hästens mun sitter bettet. Den fungerar som en ratt. När ryttaren gör små fina rörelser/signaler i tyglarna, som sitter fast i bettet, förstår hästen vad den ska göra. Samma gäller om man leder hästen.
Med tyglarna kan man styra och stanna hästen.
Man får inte lov att använda hästens mun för att hålla i sig.
Det är absolut förbjudet att rycka, dra eller slita i tyglarna!

Tack för att ni behandlar våra hästar med respekt!