Lite info för dig som vill börja boka drop in

Är du ny på passet notera det gärna i bokningen så tar vi extra hand om dig.  Vi kan möta dig på gården och visa runt. Ring oss om du känner dig vilse. 

Alla tider är ridtider. Så kom 20-30 min tidigare för att borsta och sadla hästen. (Om inget annat står i texten för passet).

I rubrikerna för passen anger vi ofta nivån enligt nedan.
 
Nivå 1
Nybörjare Ingen/mycket liten ridvana, vill jobba med grunder. Lungt pass, våra lugnaste hästar.

Nivå 2
Har ridit förut men föredrar enkla övningar i skritt och trav, galopp kan smygas in om intresse finns. Vi befäster grunderna, framförallt sitsen, tygelfattning, skänkel, lätt sits och lättridning i detta steg. 

Nivå 3 Har ridit förut, galopperar gärna. Inte så höga krav här på att kunna hålla galoppen utan det blir det vi övar nu, att hålla takt och tempo på olika spår och i sidförflyttningar. Ofta även fokus på att förbättra sitsen.

Nivå 4 Har ridit mycket, är tygg i galopp och kan göra övningar i galopp och sidförflyttningar i skritt o trav med jämnt takt. Vi lägger in övningar för att samla och stärka hästarna.

Nivå 5 Har ridit mycket länge, 15+ år, kan skolorna, samlad galopp och sidförflyttningar i galopp

Hoppning och Uteritter med galopp
Hoppning och Uteritter med galopp tycker många är roligt men det ställer högre krav på ryttaren än vid annan ridning. Farliga situationer kan lätt uppstå om inte alla har koll på läget här. Så innan du bokar dessa pass ska du ha ridit några lärarledda pass på banan utan hinder och pratat med oss om vi tycker att du är redo. Då vet du också lite mer om våra hästar och vi vet bättre vilka du passar med. Detta gäller också om du varit borta från ridning hos oss en längre tid.

Kalenderåret
Passen synkar mot de fasta grupperna så under termierna. På loven och augusti, januari och februari när de fasta grupperna har uppehåll har vi något fler pass än när terminen är igång. Våra hästar vilar helt mitt i vintern 2-3 vecor kring årsskiftet och dom är bortresta på beta över sommarlovet, då kommer vi inte att hå några dropin pass. 

Inställt vid dåligt väder?
Vi har -25 grader som ungefärlig köldgräns. Men vi hör alltid av oss om vi ställer in. Ställer vi in med kort varsel så smsar vi. Om temperaturen sjunker fort och råkar passera gränsen utan att vi hinner med att ställa in så kan vi rida ett anpassat pass i alla fall. Vid kall väderlek är det bra att ryttaren får jobba mycket, och lite stillastående tid.  Barngrupper kan ställas in redan från -20 om det "upplevs" kallt. 

Vid regn och blåst ska du vara beredd att rida. Det är sällan vi ställer in pga det. Det är lite upp till instruktören och har du inte hört av oss så är det ridning. 

Inställt vid få anmälda
Om det bara är en anmäld kan vi ställa in eller hålla ett kortare pass.